KUCHAŘ – ČÍŠNÍK: KUCHAŘ

Tříletý učební obor ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Je určen pro chlapce i dívky s dobrou pamětí, kultivovaným vystupováním a organizačními schopnostmi. Umožňuje všestranné uplatnění v restauračních a hotelových provozech všeho druhu a úrovní. Jelikož je věnována velká péče výuce cizích jazyků, je absolvent schopen pracovat i v zařízeních s mezinárodní klientelou. Zájemci z řad žáků tohoto oboru mají možnost během studia absolvovat barmanský kurz vedený předními českými barmany. Absolventi, kteří úspěšně vykonají závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do nástavbového studia pro absolventy učebních oborů.

KUCHAŘ – ČÍŠNÍK: ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Tříletý učební obor ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Je určen pro chlapce i dívky s dobrou pamětí, kultivovaným vystupováním a organizačními schopnostmi. Umožňuje všestranné uplatnění v restauračních a hotelových provozech všeho druhu a úrovní. Jelikož je věnována velká péče výuce cizích jazyků, je absolvent schopen pracovat i v zařízeních s mezinárodní klientelou. Zájemci z řad žáků tohoto oboru mají možnost během studia absolvovat barmanský kurz vedený předními českými barmany. Absolventi, kteří úspěšně vykonají závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do nástavbového studia pro absolventy učebních oborů.

CUKRÁŘ

Tříletý učební obor pro dívky i chlapce s uměleckými sklony a fantazií. Studium je ukončeno závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu, který umožňuje výkon povolání jak ve speciálních cukrářských provozovnách všech forem a vlastnictví, tak na zvláštních pracovištích velkých renomovaných podniků a hotelů. Jde o obor vyučovaný na SOŠ s velkou tradicí. O kvalitě výuky svědčí řada ocenění z významných oborových soutěží. Maturitní vysvědčení mohou absolventi získat v nástavbovém studiu.

VÝROBCE POTRAVIN: PIVOVARNÍK – SLADOVNÍK

Tříletý učební obor pro chlapce i dívky umožňující vykonávat veškeré kvalifikované práce ve sladovnictví a pivovarnictví. Absolvent řídí výrobu všech druhů sladu, stanovuje ukončení jednotlivých fází výroby piva, vede evidenci průběhu kvašení a dokvašování, stáčí pivo, kontroluje mytí, sanitaci zařízení a výrobních prostorů. Samostatně kontroluje množství a jakost surovin, odebírá vzorky pro laboratorní stanovení kvality, sleduje průběh výrobního a pracovního procesu a provádí pro zabezpečení kvality výroby. Absolventi mají možnost získat úplného středního odborného vzdělání zakončeného maturitní zkouškou v nástavbovém studiu.

ELEKTRIKÁŘ

Tříletý učební obor pro chlapce i dívky umožňující provádět výrobní, montážní a diagnostické práce včetně instalací slaboproudých elektronických zařízení s použitím základních znalostí silnoproudé elektrotechniky. Absolventi ovládají komplexní montáž, údržbu, revize a opravy číslicových elektronických systémů. Nosný program je zaměřen na číslicovou elektroniku v oblastech spojených se službami a technickým servisem zabezpečovacích, signalizačních a kontrolních zařízení. Ti, kteří vykonají závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do nástavbového studia pro absolventy učebních oborů. Tento obor je zařazen mezi obory podporované stipendiem, které je finančním příspěvkem z rozpočtu Olomouckého kraje.

VÝROBCE POTRAVIN: MLÉKAŘ

Tříletý učební obor pro chlapce i dívky ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Absolventi se uplatní při výkonu povolání výrobce potravin v pozici zaměstnance v příslušné potravinářské výrobě při průmyslovém zpracování surovin, pomocných látek a přísad na výrobky mlékárenské. Absolventi jsou připraveni obsluhovat výrobní linky a provádět základní údržbu technologického zařízení, hodnotit kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků podle standardů, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky. Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.

TECHNOLOGIE POTRAVIN: VÝROBA NÁPOJŮ

Čtyřletý maturitní obor ukončený maturitní zkouškou a získáním maturitního vysvědčení. Je určen pro chlapce i dívky s dobrými studijními předpoklady, kultivovaným vystupováním a organizačními schopnostmi. Umožňuje všestranné uplatnění v potravinářských firmách např. v pivovarech, lihovarech, vinařských závodech a sodovkárnách. Další uplatnění lze nalézt v laboratoři na inspekci jakosti nápojů nebo na hygienických stanicích, v obsluze strojů a výrobní linek, v technických a ekonomických útvarech jako nákupčí či prodejce. Maturanti mohou pokračovat ve studiu na vysoké škole.